Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dinsdag duidelijk gemaakt dat er wat haar betreft niet aan de huidige abortustermijn van 24 weken wordt getornd. De discussie in de Tweede Kamer lijkt daarmee niet gesust.
Bescherming kind
ChristenUnie en SGP zijn teleurgesteld. De SGP is het “fundamenteel oneens” met het kabinet. De partij wil ongeboren kinderen juist meer beschermen, aangezien er jaarlijks minder zwangerschappen zijn en het aantal abortussen niet afneemt.
Wegkijkgedrag
Volgens Kamerlid Esmé Wiegman (ChristenUnie) vertoont Schippers “wegkijkgedrag”. De minister wacht op onderzoek naar een mogelijk verband tussen de 20 wekenecho en het aantal late abortussen. Voor de ChristenUnie en SGP is al duidelijk dat meer zwangerschappen laat worden afgebroken sinds vrouwen in 2007 deze echo kunnen krijgen.
Abortusgrens
Wiegman wil snel een debat in de Kamer. Zij pleitte er eerder voor de abortusgrens te verlagen naar achttien weken. Wiegman hoopt op bijval uit de hoek van PVV en CDA, partijen die eerder lieten doorschemeren te voelen voor een vroegere abortustermijn van respectievelijk 14 en 22 weken. De PVV meldde dinsdag dat de fractie nog geen standpunt heeft bepaald.
Ruimte
Het CDA schaart zich nu, net als de VVD, achter Schippers. Voor Margreeth Smilde (CDA) geeft de doorslag dat er ruimte blijft zitten tussen de grens voor levensvatbaarheid en de abortusgrens. “En die ruimte is er nog, omdat er niets is veranderd. Artsen kunnen te vroeg geborenen van 24 of 25 weken medisch behandelen, maar het is niet als nieuwe levensvatbaarheidsgrens vastgesteld.”
Zelfbeschikkingsrecht vrouwen
D66, PvdA en GroenLinks vroegen eerder al een debat aan over de abortustermijn. Zij hebben het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen hoog in hun vaandel staan en voorzagen een lagere abortusgrens toen premier Mark Rutte in het televisieprogramma Moraalridders aangaf dat hij openstond voor nieuwe wetenschappelijke inzichten. Zijn partijgenote Schippers gaf dinsdag echter onomwonden aan dat die nieuwste inzichten voor haar geen reden zijn iets te veranderen aan de abortusgrens. (ANP)