De Tweede Kamer praat maandag met onder andere minister Ab Klink van VWS over de beste manier om te dikke Nederlanders weer op gewicht te brengen. Vier op de tien Nederlanders zijn te zwaar en vijftien procent van de kinderen heeft overgewicht. Heet hangijzer is een verbod op snoepreclame voor kinderen onder de twaalf jaar.
Verbod op snoepreclame
Het kabinet wil daar niet aan en de grote partijen in de Tweede Kamer zijn verdeeld. PvdA en SP willen de fabrikanten van levensmiddelen wel dwingen hun reclames aan te passen, omdat ze het uit zichzelf toch niet doen. De VVD wijst er juist op dat grote bedrijven als Coca Cola en Unilever uit eigen beweging hun reclame niet richten op kinderen. Ook het CDA voelt niets voor nieuwe regels voor bedrijven. De christendemocraten roepen de voedingsindustrie en de media op om kinderen samen wijzer te gaan maken over een gezonde leefstijl.
Initiatief commerciële omroepen
De commerciële omroepen en de voedingsmiddelenindustrie komen samen in actie tegen overgewicht bij kinderen, meldt NOS. Ze denken onder meer aan voorlichting op scholen door Bekende Nederlanders en aandacht voor gezonde voeding op radio en tv. De partijen komen in actie om de voorkomen dat de regels voor reclame worden aangescherpt. Een verbod op reclame gericht op kinderen onder de twaalf zou de commerciële omroepen zeventig miljoen euro per jaar kosten. De commerciële omroepen hopen dat de publieke omroep en de kranten zich aansluiten bij het initiatief.
Gym op school
De VVD verwacht meer van meer gym op school dan van het terugdringen van ongezond eten. VVD’er Halbe Zijlstra wil dat sport terugkomt op de scholen. Uitbannen van de snoepautomaat heeft geen zin als scholieren om de hoek gewoon de snackbar binnen kunnen stappen. SP’er Henk van Gerven wil met scholen juist wel harde afspraken over het aanbieden van gezondere voeding.
Ambassadeurs in gemeenten
Van Gerven prijst het idee van het kabinet om in gemeenten ambassadeurs aan te stellen die samen met scholen, winkels en sportverenigingen overgewicht te lijf gaan. Een lokale sportheld zou als rolmodel kunnen dienen. Van Gerven vindt wel dat veel te weinig gemeenten daarvoor in de kabinetsplannen in aanmerking komen. “Het is slappe hap.” (ANP)