De Tweede Kamer blijft zich verzetten tegen de eigen bijdrage voor de psychiater, die demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) in 2011 wil invoeren. Klink gaf donderdag in een debat met de Kamer aan dat hij vasthoudt aan zijn plan, maar dat de eigen bijdrage eventueel wel wat lager kan uitvallen.
Alternatieven
Door het eigen risico wat te verhogen en dankzij een meevaller van 30 miljoen euro op het gebied van medicijnen, kan de eigen bijdrage van 175 euro wel wat omlaag. Een Kamermeerderheid wil de eigen bijdrage voor de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg echter niet en vraagt zich af of het geld niet op een andere manier is bijeen te brengen, bijvoorbeeld door te kijken naar de kortingen en bonussen in de gezondheidszorg.
Financieel probleem Klink
Klink stelde dat hij niet wegloopt voor alternatieven en dat hij het liefst ja zou zeggen tegen alle wensen uit de Kamer. Maar hij zit nu wel met een financieel probleem dat hij moet oplossen en hij ziet geen andere mogelijkheid. De bewindsman presenteerde eerder een pakket maatregelen om de stijgende kosten aan te pakken. Zo gaat er minder geld (bijna 300 miljoen) naar de langdurige zorg (de AWBZ) en worden overschrijdingen bij ziekenhuizen en specialisten teruggehaald. Daarnaast wordt bijvoorbeeld de anticonceptiepil alleen nog vergoed voor jonge vrouwen tot 21 jaar. En er moet dus een eigen bijdrage komen in de gehele geestelijke gezondheidszorg.
Gevolgen voor sociale minima
Waar de Kamer aanhikt tegen vooral de gevolgen voor sociale minima, vindt Klink deze eigen bijdrage nog wel te verdedigen. Hij wijst erop dat de sector twee jaar geleden dit zelf als alternatief aandroeg op zoek naar oplossingen voor de financiële problemen. De 175 euro is volgens hem afgeleid van het tientje dat nu al geldt in de eerste lijn voor geestelijke gezondheidszorg.
‘Eigen risico onvermijdelijk’
Volgens de minister is het onvermijdelijk dat er “iets van eigen risico” komt, gezien de snel groeiende vraag naar deze zorg. Hij noemt dat het enige middel om het kostenbewustzijn te vergroten. “De ggz groeit enorm. Die kosten drukken andere dingen weg.” Klink komt uiterlijk maandag met een brief waarin hij reageert op de alternatieven uit de Kamer. (ANP)