Een ruime Kamermeerderheid heeft zich op 15 mei achter het burgerinitiatief geschaard waarin wordt gepleit voor een betere en snellere opsporing en behandeling van de ziekte van Lyme.
VVD, PvdA, SP, PVV, CDA, D66 en GroenLinks omarmden het idee voor een onderzoeks- en behandelcentrum waar kennis en kunde over de ziekte worden gebundeld. Het expertisecentrum moet zorgen voor een nieuwe impuls bij de aanpak van de ziekte.
Betrouwbare test
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Mensen lopen de bacterie op door een tekenbeet, waarna zich meestal een rode ring vormt rond de plek van de beet. Na behandeling hebben de meeste patiënten geen last meer, maar anderen houden langdurig klachten. Volgens de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) worden elk jaar 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek en komen er jaarlijks 76.500 nieuwe ziektevallen bij. Omdat de ziekte vaak laat wordt ontdekt, wil de NVLP onder meer betere en betrouwbaardere tests.
Onderzoek
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zet in op nieuwe testmethodes voor deze “ingewikkelde ziekte’’. Schippers wil eveneens de kennis over behandeling en diagnose van deze ziekte bundelen. Zij hoopt dat onderzoek helpt “nieuwe dingen te vinden waardoor ellende die er nu is er in de toekomst niet meer zou hoeven zijn’’. (ANP)