Tot twee keer toe werd bij GGZ inGeest in Haarlem een 77-jarige dementerende man met een kampsyndroom in de isoleercel geplaatst. Dit is hem fataal geworden volgens zijn familie. De SP vraagt minister Klink van VWS om opheldering, meldt Psy.
Platgespoten
Joop van Put, een 77-jarige dementerende man, werd op 21 november vorig jaar in verwarde toestand gedwongen opgenomen op de crisisopvang van Zuiderpoort, een locatie van GGZ inGeest (voorheen De Geestgronden). Meteen na aankomst werd hij platgespoten, uitgekleed en in de separeercel gestopt, vertelde zijn dochter eind januari in het radioprogramma Villa VPRO. Zij omschrijft haar vader als een oud, goedaardig Indisch mannetje van net 65 kilo en absoluut niet agressief. De volgende dag trof zij hem huilend en rillend van de kou aan.
Oorlogsslachtoffer
De dochter benadrukte bij de psychiater, dat haar vader als kind in voormalig Nederlands-Indië in verschillende kampen had gezeten. Het zou zelfs in zijn dossier staan dat hij een kampverleden heeft en een erkend oorlogsslachtoffer is. Ze vroeg de instelling daarom hem nooit meer te separeren. De psychiater zou vervolgens hebben aangegeven dat separatie inderdaad niet de bedoeling was geweest.
Hartstilstand
Drie dagen later werd de man echter weer in de isoleercel geplaatst. ‘Mijn vader was totaal gebroken’, aldus de dochter in Villa VPRO. ‘Door die isoleer is dat kampverleden met een grote dolk opengereten.’ Begin januari overleed de man aan een hartstilstand. Volgens zijn familie, die een klacht indient bij de klachtencommissie van GGZ inGeest, is zijn dood een direct gevolg van zijn verblijf in de isoleer.
Separatie-incidenten
SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt de separatie ‘zinloos en mensonwaardig’. Hij heeft Kamervragen aan minister Klink van VWS gesteld om te achterhalen wat er is gebeurd, meldt Psy. Volgens Van Gerven is er mogelijk meer aan de hand bij de instelling. Hij deed zelf navraag bij de familie van de man en hoorde uiteindelijk over nog twee andere separatie-incidenten bij GGZ inGeest. Lees het hele artikel in Psy.
Gerelateerd bericht: Patiënten in isoleer krijgen te weinig aandacht