Kinderen gedragen zich steeds lastiger in de spreekkamer van kinderartsen. Dat zegt hoogleraar kindergeneeskunde Wietse Kuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, die onlangs met emeritaat ging, in de Volkskrant.
Lastig gedrag
Volgens Kuis komt het regelmatig voor dat ouders te weinig gezag hebben om hun opstandige kind een behandeling te laten ondergaan. Kinderen weigeren bijvoorbeeld medicijnen of willen niet geprikt worden. Ook lukt het ouders soms niet om hen aan een dieet of leefwijze te houden.
‘Kan er niks aan doen’
Kuis noemt als voorbeeld een kind met reuma dat categorisch weigerde zijn mond open te doen. Hij gaf grove antwoorden en trapte naar verpleegkundigen. De ouder zat erbij en zei: ‘ik kan er ook niks aan doen’.
Onvoldoende ouderlijk gezag
Kuis schrijft het lastige gedrag van kinderen toe aan de ouders die vaker dan vroeger een “weifelende houding” aannemen ten opzichte van hun kinderen en onvoldoende autoriteit hebben. “Veel ouders zijn zo langzamerhand meer een maatje van hun kind dan dat ze ouder zijn. Daar hebben wij veel last van.”
Structuur en grenzen
Toch ziet Kuis genoeg ouders die hun kind op een duidelijke, warme manier begeleiden in de gang naar het ziekenhuis. Kinderen moeten structuur en grenzen krijgen, maar wel zo dat ze ‘een beetje kunnen marchanderen’, aldus Kuis in de Volkskrant.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.