Het toelaten van meer studenten op medische opleidingen helpt volgens minister Klink van VWS niet bij het oplossen van het tekort aan personeel in de zorg. De enige oplossing is volgens Klink het herstructureren van de zorg. De minister zei dit zondag in het tv-programma Buitenhof.
In 2020 tekort van 400.000 zorgverleners
De roep om meer mensen toe te laten op zorgopleidingen om de vergrijzing het hoofd te bieden neemt toe. Maar Klink rekende voor dat in 2020 zo’n 400.000 mensen extra nodig zijn. Tegen die tijd komen er volgens hem 20.000 mensen op de arbeidsmarkt. Zelfs als iedereen voor een medische opleiding zou kiezen, zou er nog een tekort van 380.000 mensen zijn.
Herstructureren zorgstelsel
De enige oplossing is volgens Klink het herstructureren van de zorg. Als voorbeeld noemde hij het Amerikaanse zorgstelsel. Een ziekenhuis in Michigan zou per jaar vijftienhonderd levens sparen door strengere naleving van simpele protocollen zoals het wassen van handen.
Protocollen
Ook in andere gevallen zouden protocollen goed kunnen helpen. Zo is volgens minister Klink simpel na te gaan of een chemokuur bij iemand met darmkanker nog nodig is of niet. Vaak zouden mensen met darmkanker nu onnodig zo’n kuur volgen. Dat brengt niet alleen onnodig leed met zich mee, maar kost de specialisten ook onnodig tijd.
Betaling van apothekers
Bij het herstructureren van de zorg speelt ook de betaling van apothekers mee. Die krijgen nu nog betaald per doosje medicijnen dat ze verkopen, waardoor het niet aantrekkelijk is na te gaan of iemand de medicijnen die hij slikt wel nodig heeft. Ook hier biedt het Amerikaanse model volgens Klink uitkomst: daar wordt een apotheker niet per verkocht medicijn, maar per klantcontact betaald.
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.