Artsen mogen patiënten vragen in de spreekkamer de boerka af te zetten. Dat betoogt Paul Rijksen, algemeen directeur van de KNMG, op de site van de vereniging. Volgens hem kan gezichtbedekking, in welke vorm dan ook, de communicatie tussen arts en patiënt belemmeren.
Afzetten boerka
Aanleiding voor deze uitspraak is de klacht van een vrouw over een Utrechtse huisarts die haar de toegang tot de spreekkamer weigerde tenzij ze de boerka zou afzetten. Rijksen kan zich vinden in het standpunt van de huisarts, maar is van mening dat hij haar wel had moeten toelaten tot de spreekkamer. In de spreekkamer had hij zijn standpunt vervolgens kunnen uitleggen.
Belemmering communicatie
Rijksen op de site van de KNMG: “Zowel patiënt als arts moeten zich optimaal inzetten voor een goede communicatie om verantwoorde zorg te kunnen leveren. Bij zo’n jong kind zijn het vooral de moeder en de vader die daar verantwoordelijk voor zijn. De ongerustheid is soms letterlijk van het gezicht af te lezen en dat kan de arts helpen. Gezichtbedekking of het nou een boerka, integraalhelm, bivakmuts of spiegelende zonnebril is, kan de communicatie belemmeren en kan de kwaliteit van de zorg onder druk zetten.”