De introductie van innovatieve hulpmiddelen en technologie in de Nederlandse gezondheidszorg verloopt moeizaam. Langdurige procedures rond de instroom en bekostiging alsmede de korte termijnfocus van de zorgverzekeraars zijn belangrijke hinderpalen. Dit stelt brancheorganisatie Nefemed.
Uitdaging
Onder de titel ‘Het moet anders in de zorg, het kan anders in de zorg’ heeft de brancheorganisatie van producenten en leveranciers van medische technologie op 2 november een zwart/witboek gepresenteerd aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid. Nefemed wil hiermee een bijdrage leveren aan de twee grootste uitdagingen van de zorg: de stijging van de zorgkosten en de tekorten van de medewerkers in de zorg.
Niet transparant
In het zwart/witboek worden tien concrete punten genoemd die innovatie in de zorg belemmeren. Zo zijn bijvoorbeeld de procedures voor instroom en bekostiging van nieuwe medische technologie langdurig en niet transparant, constateert Nefemed. Daarnaast is de korte termijnfocus van de zorgverzekeraars van maximaal één jaar een beperkende factor voor innovatie.
Huiverig
Als voorbeeld noemt Nefemed het gebruik van een continue glucosemonitoring. Hiermee krijgen diabetespatiënten beter inzicht in de hoeveelheid glucose in het bloed. Dit verbetert de kwaliteit van leven en bespaart kosten, doordat complicaties voorkomen kunnen worden. Toch staan zorgverzekeraars nog steeds huiverig tegenover het structureel voorschrijven en vergoeden van dit product. De beschikbaarheid op termijn voor de patiënt is daarmee niet gegarandeerd.