De uitgaven aan kankermedicijnen zijn de afgelopen jaren met bijna 50 procent gestegen tot 383 miljoen euro. Daarmee dreigt de zorg voor kankerpatiënten dreigt onbetaalbaar te worden. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang oncologen, gezondheidseconomen en patiëntengroepen.
Naar verwachting groeit het aantal kankerpatiënten de komende zeven jaar met bijna een kwart naar 123 duizend personen.
Daarnaast komen er steeds meer dure medicijnen. Veel nieuwe kankermedicijnen genezen niet maar verlengen het leven, terwijl ze duizenden euro’s per maand kosten. Dure kankermiddelen (meer dan 10 duizend euro per patiënt per jaar) worden betaald uit een speciale pot, waarover ziekenhuizen met verzekeraars onderhandelen. Er zijn nu zestig van die dure medicijnen, blijkt uit een overzicht dat de Volkskrant maakte. Alleen al het afgelopen half jaar zijn er zes bij gekomen. Vele honderden zitten in de pijplijn van farmaceuten.
Prijsplafond
De beroepsvereniging van oncologen NVMO vreest dat artsen hierdoor voor moeilijke keuzes komen te staan. Bijna de helft van de oncologen vindt dat de kosten moeten meespelen bij het besluit om een geneesmiddel voor te schrijven, zo meldt de Volkskrant op basis van een enquête van de NVMO die nog moeten worden gepubliceerd. Veel artsen vinden dat de overheid een prijsplafond moet instellen, maar de politiek vindt het onderwerp te precair. Daarom gaan er stemmen op om het zelf te regelen.
Onderhandelen
De beroepsvereniging beoordeelt nu alle middelen maar let daarbij op effectiviteit en bijwerkingen, niet op kosten. In Groot-Brittannië laat een speciale commissie ook de prijs meewegen en hanteert daarbij een plafond. Veel kankergeneesmiddelen zijn daar goedkoper omdat fabrikanten hun prijs aanpassen.
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat minister Schippers adviseert over de vergoeding van medicijnen, heeft dit jaar voor het eerst aanbevolen om met de fabrikant van een duur kankermedicijn te onderhandelen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties pleit voor prijsonderhandelingen op Europees niveau.