De Nederlandse Vereniging voor Pathologie waarschuwt voor het lage aantal autopsies in Nederland. Het ‘kritisch minimum’ is vastgesteld op tien procent van alle sterfgevallen. Het percentage van lijkschouwingen na een natuurlijke dood is nu minder dan vier procent. Dat meldt het AD.
Nabestaanden zijn angstig
De daling is te wijten aan huiverige nabestaanden. Zij zouden bang zijn voor schade aan het lichaam van de overledene. Daarnaast vragen artsen ook steeds minder vaak toestemming. Het aantal lijkschouwingen na een natuurlijke dood is de afgelopen tien jaar gedaald naar 5200 autopsies per jaar. Dat is een daling van 25 procent. Hierbij zijn driehonderd autopsies op (ongeboren) baby’s tot één jaar niet meegerekend. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 133 duizend sterfgevallen per jaar.
Nieuwe Rotterdamse autopsiemethode
Wolter Oosterhuis, hoogleraar pathologie, denkt de angst bij nabestaanden weg te kunnen nemen met een nieuwe autopsiemethode. Hierbij gebruiken pathologen ct-scans, echo’s, mri’s en weefselonderzoek. Met deze methode krijgen pathologen in tachtig procent van de gevallen een goed beeld van de binnenkant van het lichaam. De methode herkent echter geen klaplongen en hartinfarcten. Oosterhuis geeft in het AD aan dat de technieken scherper zijn bij een dode dan bij een levende patiënt. “We kunnen na de dood een hoge straling gebruiken en de organen komen veel beter in beeld doordat ze stilstaan. Bezwaren van nabestaanden kunnen we met deze methode grotendeels wegnemen.’’ De nieuwe methode is een proef van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De proef is in maart afgerond. Het Erasmus MC hoopt hiermee op meer mensen die toestemming geven door de positieve resultaten.
Bij veertig procent onopgemerkte aandoeningen ontdekt
Zowel bij (het vermoeden van) moord als bij een natuurlijke dood bekijken pathologen het lichaam. Op deze manier wordt de kwaliteit van de behandelend arts nagegaan, maar ook kunnen er genetische aandoeningen en nieuwe ziektes opgespoord worden. Bij veertig procent van de autopsies blijken onopgemerkte aandoeningen voor te komen. Deze zijn niet per definitie fataal. De voorzitter van de pathalogenvereniging Mat Daemen stelt in het AD: “Te veel artsen vertrouwen op technieken als mri-scans en echo’s om van buitenaf in het lichaam te kijken, maar daarmee zie je lang niet alles.”