Eurocommissaris Neelie Kroes wil een actiever rol van de politiek en de zorgsector bij de ontwikkeling van een grensoverschrijdend systeem van eHealth. Als het aan Kroes ligt krijgt Europa in 2015 een uniform systeem voor digitale gegevensuitwisseling, waar ook de zorg zijn voordeel mee kan doen.
Obstakels
Kroes deed haar oproep tijdens de tijdens de World of Health IT-conferentie die deze week in Barcelona wordt gehouden. “Onze financiële situatie gebiedt het. Onze burgers verwachten het. De technologie is er klaar voor”, aldus de Eurocommissaris voor ICT en telecommunicatie een toelichting op haar eHealth-agenda. Dit neemt niet weg dat er nog vele obstakels zijn bij de ontwikkeling van een Europees systeem van eHealth. Zo moet er helderheid komen ten aanzien van de wettelijke en ethische aspecten van eHealth. Kroes denkt daarbij met name aan de veiligheid van persoonlijke gezondheidsgegevens. Helderheid hierover moet leiden tot meer vertrouwen in en acceptatie van eHealth. Ook moeten er slagen gemaakt worden op het terrein van de uitwisselbaarheid van gegevens. Grensoverschrijdende experimenten zijn daarom volgens Kroes hard nodig.
Scepsis
De Europese Unie heeft de afgelopen twintig jaar circa één miljard euro bijgedragen aan zo’n 450 eHealth-projecten. Toch moeten de Europese lidstaten niet denken dat Europese eHealth een free lunch is, vindt Kroes. Onder de deelnemers aan WoHIT vielen sceptische reacties op de oproep van Kroes te beluisteren. “Ehealth is het enige dossier binnen de digitale Europese agenda dat zich moeilijk laat sturen”, stelt onderzoeker Karl Stroetmann van het Duitse communicatie- en technologie onderzoeksbedrijf Empirica. In zijn presentatie constateerde Stroetmann dat de meeste Europese telehealth-initiatieven stuklopen op een ontoereikend businessmodel. De keuze voor initiatieven die alleen gericht zijn op nauw omschreven doelgroepen als diabetici en hartpatiënten, maken dat er onvoldoende draagvlak bij andere stakeholders is.