Peter Lagendijk, adviseur en onderzoeker voor onder andere Elsevier, distantieert zich van de Elsevier-ranglijst van beste ziekenhuizen. De Nederlandse MarktOnderzoekAssociatie (MOA) constateerde ernstige gebreken in het onderzoek.
MOA: ranglijst deugt niet
Lagendijk zeg in het NRC dat er op basis van zijn enquête geen ranglijst opgesteld kan worden. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de samenstelling van de ranglijst dan ook bij Elsevier. Arthur van Leeuwen, chef van de onderzoeksredactie van Elsevier, is van mening dat het opstellen van de ranglijst op basis van de enquête wel mogelijk is. MOA concludeert echter dat het onderzoek subjectief, beïnvloedbaar en niet representatief is. Door zelfselectie bestaat er een aanzienlijke vertekening. Daarnaast voldoen het opstellen van de rangorde en de vergelijkbaarheid in de tijd niet.
Gita Gallé vindt ranglijst subjectief
De methodiek van Elsevier en Lagendijk is subjectief. Aldus directeur Gita Gallé van de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) op woensdagmiddag in het programma Villa VPRO op Radio 1. Volgens Gallé is er anno 2009 veel betere en objectievere informatie beschikbaar. Elsevier-redacteur Arhur van Leeuwen werpt tegen dat Elsevier de subjectieve scores van personeel over het eigen ziekenhuis juist corrigeert. Hij betitelt de prestatie-indicatoren die de ziekenhuizen samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben opgezet als een ‘maskerade’. Ze geven volgens hem geen inzicht in sterftecijfers, vermijdbare infecties en heropnames. Elsevier heeft een procedure aangespannen die de inspectie ertoe moet dwingen dergelijke cijfers op te vragen bij de ziekenhuizen en openbaar te maken.
Ziekenhuizen weigeren medewerking
De vraag is of ziekenhuizen nog mee willen doen aan het onderzoek. Eind april heeft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk aangegeven dat het sinds vorig jaar al niet meer meewerkt aan het onderzoek. Ook het Wilhelminaziekenhuis in Assen wil de enquête dit jaar niet invullen. De directiesecretaris van het Wilhelminaziekenhuis, Pier Wijnja, heeft aan collega-directiesecretarissen van andere ziekenhuizen gemaild dat ziekenhuizen in een “prisoner’s dilemma” zitten. “We vinden het onderzoek niet professioneel en willen eigenlijk niet meedoen. Maar als een paar ziekenhuizen besluiten niet mee te doen en de rest doet dit wel, eindigen deze ‘dapperen’ onderaan.” Johan Wagenaar, voorzitter van de raad van bestuur a.i. van het SKB, neemt het risico om door deze beslissing onderaan de lijst te eindigen voor lief.