Patiënten met alvleesklierkanker die worden behandeld met Folfirinox, blijven aanzienlijk langer leven dan patiënten die de gangbare chemotherapie ondergaan. Folfirinox is een zware chemokuur, met veel bijwerkingen. De helft van de patiënten die zijn onderzocht voor een studie van het Erasmus MC Kanker Instituut, leefde na deze behandeling nog 24 maanden. Dat is vermoedelijk twee keer zo lang als met de gangbare chemotherapie, stellen onderzoekers donderdag.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat patiënten die met Folfirinox zijn behandeld een betere kwaliteit van leven ervaren dat patiënten met de standaardtherapie. Dat komt doordat de kwaliteit van leven ook verslechtert door de tumor zelf. Met Folfirinox wordt de tumor zo teruggedrongen dat patiënten er minder last van hebben. De bevindingen van de onderzoekers van Erasmus MC staan in juni in The Lancet Oncology.
Het onderzoek spitste zich toe op patiënten die een vergevorderd stadium van alvleesklierkanker hadden, maar geen uitzaaiingen. De onderzoekers vonden wereldwijd elf studies naar deze behandeling. Al die resultaten zijn, samen met wetenschappers van toonaangevende centra uit de hele wereld, bij elkaar gevoegd en opnieuw geanalyseerd. Uit de groep van 315 patiënten, bleek de helft meer dan 24 maanden te hebben overleefd. Na de behandeling met Folfirinox kon bovendien 28 procent van de patiënten met een niet opereerbare tumor alsnog een operatie ondergaan.
Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten. Ongeveer 94 procent overlijdt binnen vijf jaar na de ontdekking. (ANP)