Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft bijna 2400 huisartsen een brief gestuurd met het verzoek de te veel gedeclareerde zorg terug te betalen. De huisartsen in kwestie zouden in 2013 en 2014 zorg hebben gedeclareerd voor patiënten die voor behandeling waren opgenomen in een toen nog AWBZ-instelling.
De Zorgverzekeraar spreekt van ‘een samenloop tussen huisartsenzorg en AWBZ-zorg’ in 2013 en 2014. Dit gaat over de situatie waarbij zowel de huisarts als een instelling zorg declareert voor een patiënt. Dit dubbel declareren wordt veroorzaakt doordat een huisarts niet weet of en wanneer een patiënt voor behandeling wordt opgenomen in een AWBZ-instelling (tegenwoordig is dat een Wlz-instelling) met een toelating voor behandeling. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) is op dit moment in gesprek met Zilveren Kruis over de brief en adviseert huisartsen vooralsnog niet terug te betalen.
Wanneer een patiënt voor behandeling wordt opgenomen in een Wlz-instelling met een toelating voor behandeling, dan gaat de volledige zorginhoudelijke en financiële verantwoordelijkheid over naar de instelling. De huisarts wordt niet van deze opname op de hoogte gesteld, maar kan vanaf dat moment de zorg voor deze patiënten niet meer declareren bij de zorgverzekeraar. “Nu is de huisarts de dupe”, stelt de LHV. De situatie had volgens de vereniging kunnen worden voorkomen “door de huisarts op de hoogte te brengen van de veranderde CIZ-indicatie en door de huisarts te informeren op het moment dat een patiënt in een instelling voor AWBZ-zorg wordt opgenomen én behandeld”.