Verbondenheid, duurzaamheid, diversiteit, gemeenschappelijke governance en spiritualiteit. Dat zijn de kernwaarden voor de samenleving van nu en de toekomst, aldus Ruud Lubbers, voormalig minister-president, tijdens het seminar ‘Leiderschap voor een duurzame wereld.’ Lubbers ziet deze kernwaarden als uitweg uit de huidige crisis.
Verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties
Lubbers lichtte toe hoe het Handvest van de Aarde, mede door hem geschreven in 2000, een logische aanvulling is op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948. Ruim zestig jaar later herkent Lubbers vijf nieuwe ontwikkelingen. Op de eerste plaats zijn mensen zich bewust geworden dat ze bij elkaar en bij de natuur horen. Ze beseffen dat ze een gemeenschappelijke lotsbestemming hebben. Ten tweede groeit het besef dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen voor toekomstige generaties: duurzaamheid dus. Daarnaast is diversiteit in een globaliserende wereld een steeds belangrijk onderwerp geworden, op alle niveaus, van individu tot land. Zijn vierde punt is dat governance een zaak is van zowel politiek, bedrijven als burgers. Ten slotte wijst Lubbers op het belang van spiritualiteit.
Lubbers vraagt hulp aan Dalai Lama
Lubbers sprak, in eigen woorden, als “appetizer” voor de Dalai Lama. Die kan wellicht, zo hoopt Lubbers, de westerse arrogantie helpen overwinnen. En daarmee met name die spiritualiteit een breder draagvlak te geven. Lubbers pleit voor het opnemen van het Handvest van de Aarde in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.