De FNV zegt blij te zijn dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) werk maakt van goede arbeidsvoorwaarden voor thuiszorgmedewerkers. Als het aan de vakbond ligt, verplicht Van Rijn gemeenten om tarieven voor de thuiszorg te hanteren waarvan een fatsoenlijk loon voor medewerkers kan worden betaald.
De FNV wil dat er met de Algemeen Maatregel van Bestuur (AMvB) een einde komt aan “de race naar de bodem in de thuiszorg”. Sarah Dobbe van de FNV over de wet: “We hebben de tekst van de maatregel nog niet gezien, maar hopen dat Van Rijn de gemeenten wel verplicht om tarieven voor de thuiszorg te hanteren waarvan een fatsoenlijke loon voor de thuiszorgmedewerkers kan worden betaald. Zolang gemeenten niet verplicht worden om reële tarieven te hanteren, zijn er nog veel gemeenten die onder de kostprijs duiken.”
De AMvB is een uitwerking van de afspraken die de FNV met Van Rijn heeft gemaakt, nadat thuiszorgmedewerkers vorig jaar actie hebben gevoerd. De FNV gaat de maatregel bespreken met haar leden om te kijken of het voldoet aan de gestelde voorwaarden. Dobbe is hoopvol over de maatregel en noemt het een “goede stap vooruit”. “Maar als blijkt dat gemeenten ondanks deze maatregel nog steeds te lage tarieven blijven gebruiken, zou de staatssecretaris alsnog een minimumtarief voor de thuiszorg moeten invoeren. Dat is dan de enige mogelijkheid om deze race naar de bodem te stoppen.”
Race naar de bodem
Al jaren is er in de thuiszorg een race naar de bodem, stelt de bond. Het werk moest steeds goedkoper “over de ruggen van de thuiszorgmedewerkers en cliënten”. De tarieven voor de aanbestedingen zijn vaak onder de kostprijs. Hierdoor staan de thuiszorgmedewerkers volgens FNV voor een onmogelijke keuze: ontslag of 30 procent van hun loon inleveren.
FNV wijst erop dat door de te lage tarieven voor de thuiszorg TSN bijna failliet is. Ook andere thuiszorginstellingen zoals Verian, Internos en Domestica verkeren in grote financiële problemen. “Door het dreigende faillissement van TSN zit driekwart van de 10.000 thuiszorgmedewerkers en 40.000 cliënten nog steeds in onzekerheid over hun baan, arbeidsvoorwaarden en of ze hun vaste thuiszorgmedewerkers zouden behouden.” De FNV voert al weken actie voor een oplossing voor de thuiszorgmedewerkers en cliënten van TSN. De FNV wil dat thuiszorgmedewerkers hun arbeidsvoorwaarden behouden en dat de koppeltjes cliënt-thuiszorgmedewerker in stand blijven.