Het nieuwe Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt vanaf 2011 in zijn geheel verwarmd met restwarmte uit de industrie. Het ziekenhuis draagt hierdoor bij aan de forse reductie van CO2-uitstoot die de gemeente Rotterdam zich heeft voorgenomen.
Gebruik van restwarmte
Door gebruik te maken van restwarmte uit de industrie verbruikt het ziekenhuis straks nauwelijks nog aardgas om de verwarming op te stoken. Het hete water in de radiatoren van de nieuwbouw, wordt verhit door afvalverwerker AVR, een belangrijke partner van het Warmtebedrijf dat het project met restwarmte heeft opgezet. Het ziekenhuis bouwt twee ouderwetse verwarmingsketels die ze kan inzetten als de restwarmtevoorziening stil komt te liggen.
Besparing op energierekening
De aanleg van de pijpleiding is eind 2008 van start gegaan. Vanaf het moment van oplevering begin 2011 kan het ziekenhuis op restwarmte draaien. Het Maasstad Ziekenhuis hoopt dat het gebruik van restwarmte op den duur een besparing van twintig procent op de energierekening oplevert.
Meer ‘groene’ acties
Het ziekenhuis wordt ook op andere gebieden ‘groen’. Zo komt er een systeem voor hergebruik van reeds verwarmde lucht. Verder krijgen de lage gebouwen groene dakbedekking bestaande uit kleine plantjes die ervoor zorgen dat regenwater als het ware door het dak wordt opgeslurpt. Zo wordt het rioolstelsel ontlast. Groendaken houden ook warmte vast en helpen hiermee besparen op stookkosten.
Rotterdams warmwaternet
Verder komt op het terrein van het ziekenhuis een aftakking van het warmwaternet die voor de verwarming van duizenden woningen in de omliggende wijken zorgt. De gemeente Rotterdam heeft onlangs laten weten dat binnen nu en vier jaar de eerste particuliere woningen met restwarmte kunnen worden verwarmd. In totaal moeten uiteindelijk 50.000 woningen worden aangesloten op het net, dat wordt geëxploiteerd door het Warmtebedrijf. Belangrijke samenwerkingspartners zijn Eneco, Nuon en E.ON Benelux.