Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC in Amsterdam vindt dat farmaceuten voor sommige geneesmiddelen extreme prijzen vragen. De overheid zou moeten ingrijpen.
Dat schrijft Levi in een opiniestuk in de NRC.
Ontwikkelkosten
Levi stelt dat de ontwikkelkosten onterecht veel te hoog zijn. Hij ziet vaak dat geneesmiddelen waarvan allang duidelijk is dat ze niet succesvol zullen zijn toch eindeloos onderzocht worden. Bovendien heerst er veel bureaucratie bij grote farmaceutische bedrijven en die drijft de kosten nog eens extra op. Daar komen kosten voor de ingewikkelde registratieprocedure nog eens bij.
Zinloos
Ook bestempelt Levi marketing in de farmaceutische industrie als een ‘zinloze activiteit’. Maar alleen ontwikkelings-, marketing- en productiekosten verklaren de extreme prijzen van medicijnen niet. Ze worden vooral bepaald door wat de producent denkt te kunnen vragen. Dus worden geneesmiddelen tegen zeldzame ziekten extreem duur ten opzichte van de werkelijke kosten. Levi spreekt zelfs van “woekerprijzen” en “chantage van wanhopige patiënten”.
Budgetten
Levi trekt aan de bel omdat de kosten zijn geëxplodeerd en enorm drukken op de budgetten van ziekenhuizen met veel patiënten die afhankelijk zijn van dure geneesmiddelen. En overheid zorgverzekeraars houden de geldkraan gesloten, aldus Levi.
Vrije markt
De ziekenhuisbestuurder pleit ervoor het vrije markt-model los te laten en voortaan te onderhandelen op nationaal, of liever nog Europees, niveau. Daarnaast moet het gebruik van goedkopere alternatieven door ‘biosimilars’ worden gestimuleerd. En medicijnen moeten sneller door de registratieprocedure heen.