Het massaontslag bij MSD in Oss, het voormalige Organon, heeft behalve een grote invloed op de Nederlandse kenniseconomie ook gevolgen voor de kwaliteit van de gehele gezondheidszorg in Nederland op langere termijn. Dat zegt Paul Wouters, woordvoerder van Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, zo schrijft MedNet.
Verloren kennis
“De kennis die verloren gaat is een verlies voor zowel de wetenschap als artsen en patiënten”, stelt Wouters. “Zo komen de contacten die Organon met medische centra had te vervallen en zijn veel hoogopgeleide gespecialiseerde wetenschappers hun baan kwijt. Als zij niet bij bijvoorbeeld het op te richten Life Science Park Oss terecht kunnen, gaat de opgedane kennis verloren en staat Nederland internationaal niet meer op de kaart als het gaat om innovatief geneesmiddelenonderzoek.”
Wetenschappelijk klimaat artsen
Daarbij wordt voor artsen in de UMC’s het wetenschappelijke klimaat minder aantrekkelijk het volgens Wouters, met als gevolg dat onderzoek doen naar nieuwe geneesmiddelen minder aantrekkelijk wordt.
Patiëntengroepen
Ook patiënten worden getroffen door de gevolgen van het massaontslag. Zo zullen patiëntengroepen die nauw betrokken zijn bij onderzoek naar de nieuwste geneesmiddelen straks pas in een later stadium van deze kennis kunnen profiteren. De kennis van dergelijke onderzoeken is echter zeer waardevol voor de gehele gezondheidszorg, stelt Wouters.
Noodzakelijke veranderingen
Wouters noemt een aantal veranderingen noodzakelijk om niet alle kennis op het gebied van innovatieve geneesmiddelen te verliezen. De betrokken commissies moeten zich aan de wettelijke termijnen voor medisch ethische toetsing gaan houden. Daarnaast moet de politiek bereid zijn om financiering te bieden voor de lange termijn van ten minste 15 jaar. Tot slot moet de politiek in de breedste zin begrip krijgen voor de commercie van de farmaceutische industrie. Het is heel vreemd dat het een taboe is in Nederland om geld te verdienen aan medicijnen, aldus Wouters op MedNet.nl.