De meeste geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames worden veroorzaakt door niet-vermijdbare bijwerkingen. Ook zijn de bijwerkingen meestal niet ernstig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van het UMCG.
De onderzoekers van het UMCG, het Erasmus MC en het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg constateren dat onderzoek naar geneesmiddelgerelateerde problemen vooral gericht is op het voorkomen van problemen, meer in het bijzonder medicatiefouten. Minder aandacht is er voor medicatieproblemen die ontstaan als gevolg van bijwerkingen die niet te voorkomen zijn.
Risicofactoren
Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna zes van de tien onderzochte patiënten problemen ondervindt. In 88 procent van de gevallen gaat het om niet-ernstige, niet-vermijdbare bijwerkingen. Het betreft hier ondermeer obstipatie, diarree, benauwdheid, verhoogde kans op bloedingen, misselijkheid en duizeligheid. Bij zowel vermijdbare als niet-vermijdbare problemen spelen dezelfde risicofactoren. De hoeveelheid medicijnen, de opnameduur en comorbiditeit leiden in beide gevallen tot hogere risico’s .
Elektronisch voorschrijven
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een elektronisch voorschrijfsysteem het aantal medicatiefouten kan verminderen en daarmee mogelijk ook het aantal vermijdbare bijwerkingen. Verder constateren de onderzoekers dat vroege signalering en interventie het welzijn van patiënten kunnen verbeteren.