Mediq hoeft toch geen 3,8 miljoen te betalen aan groothandel Esmilo. Dat oordeelde het Gerechtshof Den Haag deze week. Mediq en Esmilo hadden een samenwerkingsovereenkomst voor de export van medicijnen. Mediq zegde de overeenkomst op, omdat ze later ontdekte dat deze illegaal was. Esmilo eiste daarop een schadevergoeding.
Volgens de overeenkomst zou een medicijngroothandel die gelieerd is aan Esmilo medicijnen gaan afnemen van Mediq. En dat is in strijd met de Wet op de geneesmiddelenvoorziening en het Besluit bereiding en aflevering van farmaceutische producten. Die verbieden namelijk dat apotheken medicijnen leveren aan groothandelaren.
Illegaal
Toen beide bedrijven de overeenkomst sloten, waren ze niet op de hoogte van deze regeling. Dat veranderde toen Esmilo in 2005 per fax een grote hoeveelheid medicijnen opgaf. Dat wees er volgens Mediq op dat Esmilo een illegale samenwerking voor ogen had, waarop ze de overeenkomst beëindigde.
Rechtzaken
Vanaf 2007 maakte de zaak een rondgang langs verschillende rechtbanken, gerechtshoven en uiteindelijk de Hoge Raad. Kern van de kwestie: mocht Mediq de overeenkomst opzeggen? Nee, zei de rechtbank Utrecht, en die veroordeelde Mediq tot het betalen van 3,8 miljoen. Ja, zei het hof Amsterdam in 2010. Die verklaarde de overeenkomst zelfs nietig omdat die illegaal was. Het ligt genuanceerder, vond daarop de Hoge Raad in 2012: deze overeenkomst mag dan strijdig zijn met de wet, ze is niet in strijd met de openbare orde, en dus niet nietig. Vervolgens verwees de Raad de zaak naar het Gerechtshof Den Haag.
Kosten
Het Gerechtshof Den Haag velde deze week het definitieve oordeel. De overeenkomst mag dan geldig zijn, Esmilo kon “niet van Mediq verlangen dat zij zou meewerken aan een samenwerking die strijdig is met de wet.” Esmilo krijgt daarom geen schadevergoeding en moet de kosten van bijna 27 duizend euro betalen.