PharmaSwap richt zich op dure geneesmiddelen, die anders over de houdbaarheidsdatum zouden gaan. Door vraag en aanbod op één digitale plek overzichtelijk bij elkaar te brengen, kunnen ze onderling verhandeld worden. De medicijnenmarktplaats is een initiatief van apothekers Jelmer Faber van BovenIJ en Piter Oosterhof van OLVG, dat is ontwikkeld in samenwerking met FLOOW2 Healthcare, een organisatie die deelmarktplaatsen voor zorgorganisaties ontwikkeld.
Vervuilend
Verspilling van geneesmiddelen is een ‘hot topic’. Naar schatting is hier jaarlijks zo’n 100 miljoen euro mee gemoeid. Bestaande duurzaamheidsinitiatieven richten zich op medicatie die al bij de patiënt is geweest. Faber en Oosterhof zagen de verspilling juist in kostbare middelen die in de apotheek op de plank blijven liggen en uiteindelijk vernietigd moeten worden. “Zonde, want door bestaande voorraad beter te benutten kunnen we niet alleen veel kosten besparen, maar ook onze ecologische footprint verkleinen”, zegt Faber. “Medicatieproductie is namelijk één van de meest vervuilende processen van de gezondheidszorg. Win-win dus!”
Waarde
De afgelopen maanden is er via PharmaSwap al voor 120.000 euro aan middelen bespaard die anders vernietigd zouden zijn, maar nu alsnog ingezet konden worden voor patiëntzorg. Het aantal gebruikers groeit gestaag en telt inmiddels al meer dan 90 apothekers door heel Nederland. Het huidige aanbod op het platform vertegenwoordigd een waarde van zo’n 200.000 euro aan middelen. Het betreft middelen waarvan de houdbaarheidsdatum nadert en die wellicht voor een patiënt bij een andere apotheek van nut kunnen zijn.
Gecontroleerd
“Het gaat nadrukkelijk om geneesmiddelen die de apotheek nooit hebben verlaten en dus altijd onder strikt gecontroleerde omstandigheden bewaard zijn geweest”, ligt Oosterhof toe. “Veiligheid staat bij PharmaSwap voorop. We werken daarom ook samen met groothandel Alliance die er voor zorgt dat ook het transport van verhandelde middelen op de voorgeschreven wijze gebeurt.”
Mogelijkheden
Oosterhof en Faber zien veel mogelijkheden voor hun platform. “Wij zouden graag zoveel mogelijk apotheken door heel Nederland willen bereiken om mee te doen en zo de impact van PharmaSwap zo groot mogelijk te maken. Als we met de huidige gebruikers al zoveel kunnen besparen en je bedenkt dat er in Nederland zo’n 2000 apotheken zijn, dan zouden we miljoenen euro’s kunnen besparen als iedereen meedoet.”
Uitrol
Momenteel zijn ze in gesprek met IGJ en VWS om PharmaSwap te laten werken binnen de wettelijke kaders. Het prijzengeld van 10.000 euro willen ze gebruiken om hun platform verder te optimaliseren en uit te breiden zodat het voor hun collega’s nog makkelijker wordt om voorraad te delen. Met Nederland als innovatieve koploper, zouden zij PharmaSwap uiteindelijk ook in andere Europese landen uit willen rollen.