Steeds meer hbo’ers kiezen voor een opleiding in de gezondheidszorg. Dit blijkt uit vooraanmeldingscijfers van de HBO-raad, de vereniging van Nederlandse hogescholen, zo schrijft VKbanen.
Aanmeldingen zorgopleidingen stijgt flink
Het aantal aanmeldingen voor zorgopleidingen is landelijk met 13,5 procent gestegen. Het aantal aanmeldingen voor de opleiding tot verpleegkundige steeg zelfs met 15 procent.
Eerstejaarsstudenten
Het aantal eerstejaarsstudenten dat een zorgopleiding volgt in het hoger beroepsonderwijs is sinds 2000 met ongeveer 24 procent is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, schrijft VKbanen. Tegelijkertijd nam de populariteit voor economische studies slechts met ongeveer 4 procent toe.
Krapte op arbeidsmarkt
Bij Hogeschool Utrecht steeg het aantal aanmelding voor zorgopleidingen met 16,4 procent. Floris Ran, woordvoerder van de hogeschool, ziet de toenemende vergrijzing in de gezondheidssector en een nijpend tekort aan personeel als oorzaak. “Dit betekent dat studenten vooral in deze sector goede vooruitzichten hebben op een baan.”
Economische crisis
Volgens Lily van Rosmalen, studentendecaan aan de Hogeschool InHolland, is de toename in populariteit voor zorgopleidingen een gevolg van de economische crisis: “Als het vinden van een baan moeilijk blijkt, kiezen mensen ervoor om zichzelf verder te ontwikkelen door (nog) een studie te gaan doen.” Zij ziet ook een mentaliteitsverandering bij jongeren. “Er wordt nu veel meer nagedacht: wat vind ik zelf leuk en wat wil ik uit het leven halen? Geld is dus niet langer de belangrijkste drijfveer.”