Veel schildklierpatiënten moesten overstappen van Thyrax naar een ander merk. Als gevolg ervaren patiënten meer klachten, en werken en sporten zij minder. Mensen met die een hoge dosis moeten gebruiken lopen het risico op overdosering. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Begin 2016 ontstonden tekorten van het schildklierhormoon Thyrax Duotab (levothyroxine) door verplaatsing van de productie van Nederland naar Duitsland. Hierdoor moesten veel patiënten overstappen op een ander merk levothyroxine.
“Wij dachten vooraf: het valt waarschijnlijk wel mee”, zegt internist-endocrinoloog Eric Fliers, voorzitter van de klankbordgroep van het NIVEL. “Maar we zien nu toch dat het niet meevalt.”
Verzuim
Ruim een kwart van de patiënten voelt zich na de overstap slechter dan voor de overstap. Voor de overstap verzuimde 5 procent van de patiënten in de voorafgaande 6 weken van (vrijwilligers)werk. Twaalf weken na de overstap geeft 11 procent van de patiënten in de afgelopen 6 weken te hebben verzuimd. Ook zegt 53 procent van de patiënten na de overstap minder te kunnen sporten door klachten van hun schildklieraandoening, tegenover 38 procent voor de overstap.
“Drie maanden na de overstap is zien we nog steeds dat minder mensen werken en sporten en meer mensen van hun werk verzuimen”, zegt NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk. “De overstap van Thyrax naar een ander merk heeft voor een deel van de patiënten behoorlijk grote gevolgen.”
In Nederland hebben 500 duizend mensen een schildklieraandoening. Hiervan gebruikten ruim 350 duizend patiënten in 2015 het schildklierhormoon levothyroxine van het merk Thyrax. De meeste patiënten (90 procent) stapten over van Thyrax naar de merken Euthyrox of levothyroxine TEVA.