• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. wulf@mede-menszijn.nl

    Kortom; zorg op antroposofische leest geschoeid. Zelf aan je eigen gezondheidsroer staan. Bewust zijn van je leefstijl en dat zonodig bijstellen. Bewuste voeding. Meditatie. Onze huidige medische club is met allerlei zinloze onderzoeken bezig ons patiënt te maken voordat we ziek zijn. We liggen bijna met z’n allen aan de medische navelstreng. Er wordt ons allerlei gevaren aangepraat. Voor ieder akkefietje moet een (dure) remedie bedacht worden. Móeten we alles wel aan ons laten doen wat kan?

  2. wulf@mede-menszijn.nl

    Gaan de huisartsen in de toekomst ons een leefstijl rode of gele kaart geven en vergoeding van ziektekosten blokkeren. Zeer slecht idee.

  3. Peter Koopman

    Het is verstandig om ook “voorkomen is beter dan genezen” als beleid te kiezen. Niet dat dit in de plaats komt van curatieve en/of langdurige zorg, maar omdat dit het beschikbaar volume minder zou kunnen gaan belasten. Als men gezonde burgers bevraagt dan zullen positieve en preventieve acties vooral wenselijk gevonden worden. De zieke en gehandicapte burgers zullen aandringen op continuering van voldoende en kwalitatief erkende hulp en zorg. Beiden hebben gelijk en we moeten dus afwachten of dit beleid echt werkzaam blijkt en m.i. daarna pas tot beperking van het beschikbaar volume overgaan. Immers beperking van het volume is geen conjuncturele kwestie, maar van strategische aard. Afbouw van de zorg doet haar schaduw lang vooruit werpen. Eerder economisch gaan “afknijpen” lijkt me vooral risicovol voor de niet gezonde en/of gehandicapte burgers. Zij hebben immers geen kans of mogelijkheid tot aanpassing. Dit alles nog afgezien van de nominale groei van de Nederlandse bevolking en de relatieve “dubbele” vergrijzing. Hoewel deze vergrijzing wel de vraag naar hulp ( ADL-aard) maar mogelijk niet de professionele zorg ( verzorging, verpleging, behandeling ) extra sterk zal belasten. Immers er worden ook relatief veel gezonde levensjaren toegevoegd en meestal doen de laatste twee levensjaren een extra appèl op professionele zorg. Al met al lijkt me de 70% score wel wat ongenuanceerd publiek gemaakt.