Chinese ziekenhuizen moeten voorkomen dat te veel antibiotica wordt gebruikt. De artsen mogen minder van deze medicijnen voorschrijven, zodat bacteriën niet wennen aan de antibiotica en resistent worden. Dat heeft het Chinese ministerie van Volksgezondheid besloten, aldus lokale media dinsdag.
‘Slechte moraal’
“Het langdurig overdadig gebruik van antibiotica is te wijten aan de slechte moraal van sommig medisch personeel. Ook is het veroorzaakt door het huidige systeem, waarin ziekenhuizen de verkoop van medicijnen nodig hebben als inkomstenbron”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Experts stellen dat slechts 20 procent van alle voorgeschreven antibiotica in China daadwerkelijk noodzakelijk is. De rest wordt verkocht aan patiënten om eraan te verdienen.
Medische risico’s
Het te vaak voorschrijven van antibiotica brengt grote medische risico’s met zich mee. Als bacteriën resistent worden, kunnen mensen niet meer worden genezen met antibiotica. Nu al worden 30 tot 50 procent van de infecties in ziekenhuizen veroorzaakt door resistente bacteriën. Volgens experts neemt dat percentage toe.
Superbacterie
Op het moment verspreid zich langzaam maar zeker een ‘superbacterie’ over de wereld. Het zogeheten NDM-1 is resistent voor bijna alle antibiotica. Mensen zijn al ziek geworden van deze bacterie in onder meer China en India. Een ander voorbeeld van een resistentie bacterie is MRSA.
Internationale standaard
Aan het einde van 2011 moet het overdadig gebruik van antibiotica in Chinese ziekenhuizen zijn teruggebracht van 70 tot 50 procent. Patiënten buiten het ziekenhuis moeten ook minder antibiotica gebruiken: daar moet de overdaad van 50 naar 20 procent terug. Daarmee zou het antibioticagebruik volgens het ministerie voldoen aan de internationale standaarden. (ANP)