Het aantal plekken in de gesloten jeugdzorg kan omlaag. Omdat continu gemiddeld een op de vijf plekken ongebruikt blijft, kunnen er 314 van de 1622 beschikbare plekken worden geschrapt. Deze ingreep gaat ten koste van een nog onbekend aantal banen bij de instellingen die gesloten jeugdzorg aanbieden.
Gesloten instellingen
Dat heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. In gesloten jeugdinstellingen worden jongeren behandeld met ernstige gedragsproblemen, die niks strafbaars hebben gedaan.
Van de 314 te schrappen plekken verdwijnen er 179 in twee voormalige jeugdgevangenissen die tijdelijk waren omgebouwd tot gesloten jeugdinrichting. Het betreft de accommodaties Avenier ’t Anker in Harreveld (Gelderland) en Overberg in Overberg (Utrecht). De overige plaatsen verdwijnen bij andere instellingen.
Minder opvangplekken nodig
Volgens Veldhuijzen van Zanten zijn er minder opvangplekken nodig in de gesloten jeugdzorg omdat de gemiddelde duur van een behandeling afneemt. Ze verwacht dat jongeren in de komende jaren gemiddeld nog korter in de gesloten instellingen zullen verblijven. Het budget dat beschikbaar komt door het schrappen van de plekken blijft inzetbaar voor de jeugdzorg, aldus de staatssecretaris.
Eind vorig jaar maakte staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) bekend zes van de zeventien jeugdgevangenissen te willen sluiten omdat steeds minder jongeren in de gevangenissen terechtkomen. Avenier ’t Anker en Overberg maken ook deel uit van deze zes. Door de ingreep verliezen elfhonderd werknemers hun baan. Teeven zei eerder dat hij beoogt een deel van deze mensen onder te brengen in de gesloten jeugdzorg. (ANP)