De wijkverpleging krijgt er de komende vier jaar in totaal 435 miljoen euro bij. Dat geld is bedoeld om de omslag te maken naar een gezondheidszorg die er sneller bij is, vaker bij mensen thuis plaatsvindt en gebruikmaakt van bijvoorbeeld nieuwe technologie. Daarnaast komt er 5 miljoen euro beschikbaar voor kwaliteitsontwikkeling en het meer transparant maken van de uitkomsten van wijkverpleging.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft afspraken gemaakt over de wijkverpleging met de zorgverleners, patiëntenorganisaties, gemeenten en verzekeraars. Die zijn bedoeld om de kosten van de zorg te beteugelen, maar gaan ook over het veranderen van die zorg.
Sleutelrol
De Jonge wil voorkomen dat dure zorg wordt ingeschakeld en ziet graag dat patiënten thuis of in de buurt worden behandeld of verpleegd. Nieuwe vondsten als digitale zorgtechnologie kunnen helpen om de zorg dichterbij en goedkoper te maken, denkt hij. In die nieuwe zorg speelt de wijkverpleegkundige, die bij mensen thuis komt, een sleutelrol.
De ondertekenaars moeten het akkoord nog wel voorleggen aan hun achterban, maar verwachten van hen groen licht.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) toont zich in een eerste reactie positief. “ZN vindt het verhogen van de contracteergraad een goede zaak”, aldus de branchevereniging van zorgverzekeraars. “Deze afspraak moet leiden tot het bevorderen van kwalitatief goede en zinnige zorg en de omvang van niet-gecontracteerde zorg in de wijkverpleging verminderen.”
Ook de verpleegkundige beroepsvereniging V&VN is tevreden. “Het extra geld voor kwaliteitsverbetering is heel belangrijk nu er wordt ingezet op meer zorg in de eigen omgeving”, reageert directeur Sonja Kersten. “Twee miljoen is gereserveerd voor de ontwikkeling van richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Zo kunnen we het richtlijnen-programma op peil houden en versterken. Daarmee komen we tegemoet aan de behoefte uit de beroepsgroep nu de zorgvraag stijgt en complexer wordt.” (ANP/Skipr)