• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Frans Fakkers

    De marktwerking in de zorg zoals die zo’n 20 jaar geleden werd opgelegd heeft in principe alles kapot gemaakt wat bestond via o.a. de Kruisverenigingen. De zorgvrager wordt ook nu weer in het voorstel van de ministers gemist. Daar begint de zorg in overleg met de wijkverpleegkundige. Zo simpel was het. Winstmaximalisatie heeft bewezen dat de zorg niet meer die zorg is hoe die was. Zorg gebeurt in de Wijk, daar ligt de kern van de samenleving, Waaraan gekoppeld kan worden Samen Leren in De Wijk, met andere woorden hoe brengen wij de cohesie in de Wijk terug dan wel hoe kunnen we die laagdrempelig maken zodat de bewoners van de wijk hierbij betrokken worden. waar cursussen zijn voor hoe te handelen, voor je zelf, maar ook voor de buren, de wijkbewoners. Opleidingen op MBO moeten hierbij worden aangepast. Wat de ministers nu doen is kijken naar geld. Want het loopt uit de hand. Zie alleen maar het inschakelen van zzp-ers. Dat maakt de zorg duurder, gaat volledig voorbij aan wat in de wijk speelt. Er is geen sociale binding.
    Advies aan de ministers: ga eens kijken waar het kruisverenigingsmodel nog actief is. Betrek de zorgvragers erbij. In Brabant zijn zowel in West als Midden en Oost nog voorbeelden.
    Frans Fakkers, Kruisvereniging West Brabant