Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is onafhankelijk en stelt echt niet na een boos telefoontje een persbericht bij. De demissionaire ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) namen het dinsdag in de Tweede Kamer op voor het RIVM dat het eten van kip eerst zou hebben ontraden en later toch niet.
Kamervragen
Op vragen uit de Kamer daarover stelde Klink dat het voor hem helder is: kippenvlees is te eten mits op de juiste hygiënische wijze bereid. Wispelturigheid bij het RIVM ziet hij niet. Want: “De onderzoekster heeft niet gezegd dat kip niet genuttigd kan worden. Dat is gesuggereerd.” Vandaar dat maandag de mededeling volgde dat goed bereide kip veilig te eten is.
Sterfgeval
De ophef begon toen het RIVM vrijdag meldde dat een vrouw was overleden als gevolg van de zogenoemde ESBL-vormende bacterie die veel in kippenvlees zit en resistent is tegen antibiotica.
Gebruik antibiotioca in veehouderij
Volgens beide bewindslieden is de voedselveiligheid echter niet in het geding. Maar net als de Kamer maken ook Klink en Verburg zich zorgen over het gebruik van antibiotioca in de veehouderij, dat de komende jaren flink omlaag moet. “De stok staat achter de deur”, aldus Verburg. Zij vindt het wel effectiever als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen.
Dwingende maatregelen
De Partij voor de Dieren vraagt zich af wanneer het kabinet dwingende maatregelen neemt om het gebruik van antibiotica in te dammen. Zolang dat niet gebeurt, krijgt de sector te veel de vrije hand, meent Kamerlid Marianne Thieme. “Dit doet me toch te veel denken aan automobilisten verzoeken om wat minder door rood licht te rijden en voetgangers waarschuwen dat ze wat extra moeten opletten.” (ANP)