Het aantal patiënten dat buiten de eigen regio reist voor een ziekenhuisbehandeling is de afgelopen tien jaar met twee procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
Stijging
Bij de algemene ziekenhuizen is sinds 2000 het percentage patiënten van buiten de eigen regio van ruim negen naar bijna elf procent gestegen. Bij de academische ziekenhuizen is dit percentage gestegen van 36 naar 38,5 procent. Gecorrigeerd naar patiëntenaantallen betekent dit dat in 2009 in totaal nog geen vijftien procent van de patiënten van buiten de eigen regio komt.
Langzame groei
De veronderstelling is dat patiënten met de introductie van markwerking en groeiende keuzevrijheid bereid zijn om vaker en verder te reizen voor een behandeling. De NVZ-cijfers laten zien dat er sinds 2000 hoogstens een langzame groei is van het aantal patiënten dat van buiten het verzorgingsgebied van een ziekenhuis komt.
Goed beeld
De ziekenhuizen leveren jaarlijks cijfermateriaal aan waaruit valt op te maken welk percentage van opnamen en dagopnamen uit het primaire verzorgingsgebied komt. Sinds 2000 hebben in totaal 82 ziekenhuizen de definitie van hun eigen regio ongemoeid gelaten waardoor voor deze ziekenhuizen een goed beeld van de percentages en verschuivingen is vast te stellen.