Ruim de helft van de Nederlanders is voorstander van een zwarte lijst met artsen en specialisten die een medische fout hebben begaan. Dit blijkt uit onderzoek van public-relationsadviesbureau Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare onder ruim zeshonderd Nederlanders.
Vertrouwen door transparantie
Uit het onderzoek blijkt ook dat driekwart erkent dat specialisten mensenwerk verrichten en dat fouten daarbij horen. Maar die fouten moet de overheid hard straffen, vindt de helft van de Nederlanders. Het vertrouwen in een specialist wordt voor 53 procent van de Nederlanders bepaald door duidelijkheid over de slagingskans van een behandeling. Nederlanders noemen verder de mate waarin een specialist de patiënt serieus neemt, deskundigheid en duidelijke uitleg over de behandeling als belangrijke punten voor het al dan niet vertrouwen van een specialist. Slechts zeven procent vindt de aanbeveling door een zorgverzekeraar medebepalend en Nederlanders hechten maar weinig waarde aan ranglijsten in de zorg.
Huisarts en specialist scoren goed
In algemene zin hebben Nederlanders een positief beeld van de zorg. Acht op de tien Nederlanders hebben vertrouwen in de zorg en waarderen deze met een zeven of hoger. Nederlanders hebben vooral vertrouwen in de huisarts, de specialist en de apotheker. Zij scoren gemiddeld een 7,7. Die diëtist krijgt slechts een 6,8 en de homeopaat een 5,8.
Mondige patiënten
Patiënten zijn ook mondiger. Wanneer de patiënten het niet eens zijn met de specialist over de behandeling, laat driekwart dit weten. Bij de huisarts loopt dit zelfs op tot 84 procent van de Nederlanders. Bij mannen is dit nog sterker het geval dan bij vrouwen.