De ongeveer honderd gedetineerden naaien simpele mondkapjes van katoen. Die beschermen niet voldoende voor gebruik in ziekenhuizen maar kunnen volgens een woordvoerster wel in “andere maatschappelijke sectoren” worden gebruikt.
De mondkapjes worden gemaakt in Sittard, Dordrecht, Nieuwersluis, Nieuwegein en Ter Apel. Alle beschikbare naaimachines worden ingezet, aldus Dekker. Hij hoopt op 50.000 exemplaren per week.
Gedetineerden mogen voorlopig niet met verlof of bezoek ontvangen om te voorkomen dat het virus in de gevangenissen om zich heen grijpt. (ANP)
Frank Conijn
Dat is mooi, want katoenen mondkapjes kun je ontsmetten door ze even in kokend water te dompelen, als men de goede garens en overige materialen gebruikt. Dan kun je ze meerdere keren gebruiken.
Verder, zou de geschiktheid voor medisch gebruik niet afhangen van de fijnmazigheid van de katoenen stof? Ik stel voor om dat meteen te testen, om niet er vanuit te blijven gaan dat katoen niet geschikt is daarvoor.
JP Engel
Katoenen mondkapjes zijn niet gecertificeerd en geschikt voor medisch gebruik. Tekst van het RIVM: Wijzigingsdatum 19-03-2020 | 12:07 In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.