Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de afgelopen twee jaar een stuk minder secties uitgevoerd voor onderzoeken naar misdrijven. Waren het er in 2010 en 2011 respectievelijk 413 en 426, in 2012 werden er 339 en in 2013 337 gedaan.
Suzan Demirhan van het NFI heeft hier geen verklaring voor. Ook het Openbaar Ministerie, dat tot sectie besluit, heeft dat niet. Demirhan zegt dat de afgelopen jaren veel tijd is geïnvesteerd in het opleiden van schouwartsen. Die moeten de dood van iemand en de doodsoorzaak vaststellen. Als de oorzaak niet duidelijk is, wordt bij vermoeden van een misdrijf de politie ingeschakeld.
Sectie
Het OM beslist of er in een bepaald onderzoek sectie op een dodelijk slachtoffer wordt verricht. Dit om alsnog de precieze doodsoorzaak te bepalen. “Als een slachtoffer bijvoorbeeld schotwonden heeft, hoeft dit niet te betekenen dat iemand als gevolg daarvan is overleden’’, legt Demirhan uit. “Dat kan ook nog een andere oorzaak hebben. Om dit uit te sluiten is sectie nodig.’’