Anneke van den Hoek, arts infectieziektebestrijding en hoofd van de afdeling Infectieziekten bij de GGD in Amsterdam, sluit niet uit dat de komende maanden dertig procent van de bevolking in bed belandt met de Mexicaanse griep, meldt Het Parool.
Worstcasescenario
Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat uit van soortgelijke cijfers als worstcasescenario. Bedrijven en instellingen doen er volgens het RIVM verstandig aan om rekening te houden met tijdelijke uitval van personeel. Het RIVM zegt in de Volkskrant: ‘Dertig procent zieken over het hele seizoen, zoals we hebben uitgerekend voor het worstcasescenario, is nog steeds mogelijk. Maar dat zijn zieken; we denken dat het aantal dodelijke slachtoffers van de pandemie zal meevallen.’
Cruciale medewerkers overeind houden
Het virus heeft het voornamelijk gemunt op mensen tussen de twintig en veertig jaar. Deze leeftijdsgroep is van groot belang is voor de Nederlandse economie. Het bedrijfsleven heeft al maatregelen getroffen om de gevolgen van de Mexicaanse griep op te vangen. Grote bedrijven hebben plannen klaarliggen om met weinig personeel overeind te blijven en beschermen essentiële medewerkers met de virusremmer Tamiflu.
Verplicht Tamiflu slikken
Zo heeft het farmaceutische bedrijf Roche de directeur, de buitendienst, de afdeling logistiek op een lijst staan van medewerkers die niet ziek mogen worden. Dit meldt het AD. Zij moeten preventief de virusremmer Tamiflu slikken, wanneer de griep hard toeslaat. Ook als de nood aan de man is, moet de productie op peil blijven. Roche levert onder meer levensreddende kankermedicijnen.
Economische gevolgen pandemie
Economisch hakt een grieppandemie er flink in. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2006 berekend dat een ernstige uitbraak de economie met vijf procent doet krimpen. Nederland is afhankelijk van de internationale handel en juist het internationale transport valt stil bij een grieppandemie.