“Natuurlijk onderschrijven wij de taak van de inspectie om te toetsen of ziekenhuizen voldoen aan richtlijnen. En ik begrijp ook dat ze af en toe wat druk moeten uitoefenen om dingen te realiseren,” reageert directeur Gita Gallé. “Maar als je nog voordat je met het rapport uitkomt, je lijst terug moet brengen van tien naar vier, dan is dat onzorgvuldig.”
Reputatieschade ziekenhuizen
“De NVZ betwist de uitkomst van het onderzoek van de inspectie niet. De richtlijnen zijn duidelijk en het is niet goed als ziekenhuizen niet aan de randvoorwaarden voor verantwoorde zorg voldoen. Wel hechten wij eraan te benadrukken dat het niet betekent dat de intensivecareafdelingen van de betrokken ziekenhuizen geen goede zorg geven. Ook de inspectie doet daar geen uitspraak over.”
De NVZ heeft begrip voor het signaal dat de inspectie af wil geven, maar vindt het proces onzorgvuldig.“Het doet ook geen recht aan de enorme inspanningen die ziekenhuizen met een ic-afdeling niveau 1 geleverd hebben om aan alle randvoorwaarden voor verantwoorde zorg te voldoen.”
Het rapport van de inspectie lekte voortijdig uit. Daarin staat nog de oorspronkelijke lijst van ziekenhuizen die van de inspectie de aanzegging kregen hun ic te sluiten.“En dan blijkt in de loop van de dag dat ziekenhuizen er onterecht op staan. Daarom vinden we dat de inspectie nog een finale check had moeten doen voordat ze de ziekenhuizen de aanzegging gaven om hun ic-afdeling te sluiten. Nu hebben deze ziekenhuizen al veel onnodige reputatieschade geleden,” aldus Gallé. “Ook de onrust die dit veroorzaakt bij patiënten, medewerkers en specialisten was te vermijden geweest.”
De NVZ is het met de inspectie eens dat de ziekenhuizen met een ic-afdeling niveau 1 er de komende maanden alles aan moeten doen om te voldoen aan de randvoorwaarden voor verantwoorde zorg.