De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weerspreekt berichten als zouden patiënten door de overheveling van dure medicijnen naar het ziekenhuisbudget niet langer de vereiste medicatie krijgen.
De Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening meldde onlangs dat ziekenhuizen soms marchanderen bij de verstrekking van medicijnen door niet het recept van de behandelend arts te volgen. De NVZ noemt het onderzoek “niet wetenschappelijk onderbouwd”. Ook zijn verschillende vragen uit de enquête naar het oordeel van de NVZ “sturend van aard” en is de patiëntselectie van het onderzoek gebrekkig. Volgens de NVZ krijgen patiënten nog steeds de medicatie die artsen voorschrijven.
Totaalbeeld
De NVZ constateert dat de overheveling van dure geneesmiddelen over het algemeen goed verloopt. De kostenontwikkeling van dure reumamedicijnen is teruggedrongen en het doelmatig voorschrijven van deze middelen is verbeterd. Ook de patiënttevredenheid over het afleveren van overgehevelde medicatie is over het algemeen toegenomen.
Van een opschorting van de overheveling, zoals enkele media berichtten, is volgens het ministerie van VWS geen sprake. In 2015 worden de overige oncolytica gewoon overgeheveld conform de brief aan de Tweede Kamer van 15 mei 2014, aldus VWS. Er is dus geen sprake van een wijziging van het beleid of stopzetting van de overheveling, aldus het ministerie. De Minister zal in 2014 een brede evaluatie opstarten. Op basis daarvan wordt bekeken welke middelen na 2015 eventueel overgeheveld kunnen worden.