Ook huisartsen kunnen straks met de zorgverzekeraar afspraken maken over prestatiebeloning. Ze kunnen dan extra declareren voor bijvoorbeeld goede service, bereikbaarheid of voor ‘doelmatig doorverwijzen’ naar de specialist.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft die nieuwe tariefstructuur dinsdag bekend gemaakt. Naast extra vergoeding voor het proces, kan de huisarts dan ook extra beloond worden voor gezondheidsuitkomsten. Met de nieuwe tarieven wil de Nza stimuleren dat de zorg in de wijk goed geregeld wordt. De tariefstructuur moet samenwerking tussen zorgprofessionals bevorderen. De NZa munt er ook een nieuwe – zij het bekende – term voor: ‘multidisciplinaire zorg’.
Voortaan zijn er drie segmenten voor de bekostiging van huisartsen. Het eerste betreft de basiszorg, waarin vanaf 2015 ook een aantal elementen zijn opgenomen die voorheen als ‘innovatief’ golden. Het tweede segment betreft zorg die geleverd wordt vanuit de zorggroep. Dat is zorg zoals diabetesketenzorg, waarbij meerdere professionals betrokken zijn.
Doelmatig voorschrijven
Het derde consult is het meest vernieuwend. Dat segment staat verzekeraars en aanbieders toe om afspraken te maken over prestatiebeloning. De NZa noemt nadrukkelijk het doelmatig doorverwijzen als voorbeeld. Dit zou de zorgkosten in de tweede lijn kunnen beperken. Om dit mogelijk te maken komt er ook een ‘meekijkconsult’. De specialist kan dan via de digitale snelweg meekijken, zonder dat de huisarts de patiënt hoeft in te sturen.
De NZa stelt dat uit een impactanalyse blijkt dat huisartsenpraktijken geen grote financiële gevolgen zullen ondervinden. Ook hebben verzekeraars de NZa verzekert dat ze bijspringen als een praktijk wel onverwacht grote gevolgen ervaart. Tevens komt er een macrobeheersinstrument om eventuele overschrijdingen terug te kunnen halen.
Reactie eerste lijn
De partijen beraden zich nog op het voorstel van de NZa. De reacties op een eerder voorontwerp waren kritisch. De LHV oordeelde eerder dit jaar dat het basisaanbod in de huisartsenzorg door d eplannen in gevaar kan komen.