De overheid mag patiënten niet op extra kosten jagen,als ze in noodgevallen naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag geadviseerd aan minister Ab Klink van VWS. Volgens een woordvoerster moeten mensen niet belemmerd worden, als ze in noodgevallen aankloppen voor medische zorg.
Verwijsbriefjesplicht
Klink kondigde in september vorig jaar met Prinsjesdag aan dat mensen voortaan extra zouden moeten betalen, als ze zonder verwijsbriefje van de huisarts naar de spoedeisende hulp gaan. Volgens de regels moeten ze zich eerst melden bij een huisarts of huisartsenpost. Hij hoopte met de extra heffing 48 tot 78 miljoen euro binnen te halen om de tekorten op zijn begroting te dekken.
Doelmatiger financiering
De NZa vindt het niet de juiste oplossing. Als de acute zorg binnen en buiten kantoortijden doelmatiger wordt gefinancierd, is het niet meer nodig om nog extra geld te verdienen op een strafheffing op de spoedeisende hulp, vindt de organisatie. Daarnaast blijken ziekenhuizen zich ook niet aan de regeling te houden.
Onderscheid gewone en acute zorg
Volgens de NZa moet de acute zorg, geleverd door huisartsen, huisartsenposten en ziekenhuizen simpeler worden opgezet. Het onderscheid tussen ‘gewone’ en acute zorg moet verdwijnen en voor zorg buiten kantoortijden kan voor iedereen een uniform tarief gelden, stelt de zorgautoriteit voor. Dat tarief kan volgens de woordvoerster iets worden verhoogd voor bijvoorbeeld huisartsen op het platteland met veel ouderen als klant. “Die huisarts moet waarschijnlijk vaker patiënten thuis bezoeken en daarvoor reiskosten maken.” (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.