Zorgaanbieder Omring in Noord Holland maakt met een speciale training werk van de bredere inzetbaarheid van medewerkers. Omring wil hiermee inspelen op de transitie in de langdurige zorg.
Vooralsnog volgen de medewerkers van drie Omring-locaties het ontwikkeltraject. Omring wil met het traject de kwaliteit van de dienstverlening vergroten. In de praktijk betekent dit minder overdracht momenten, zo min mogelijk verschillende medewerkers naar een cliënt en meer inzet van mantelzorg.
Takenpakket
In de langdurige zorg is door bezuinigingen en stelselwijzigingen de komende jaren minder geld beschikbaar voor de ondersteuning. Dit heeft gevolgen voor zowel cliënten als medewerkers. Die laatsten moeten onder meer leren de handen op de rug te houden en cliënten en hun netwerk meer te betrekken bij de ondersteuning. Ook moeten ze een breder takenpakket kunnen uitvoeren, waarin naast zorg ook aandacht is voor wonen en welzijn.
Allround
HR-dienstverlener De Veghte en de Academie voor wonen, zorg & welzijn (AWZW) hebben een training ontwikkeld die recht doet aan deze nieuwe realiteit. “We leren de cursisten om binnen het huidige zorgstelsel de beste zorg te leveren aan cliënten”, aldus Karin Pals van AWZW en Bert Blankestijn van de Veghte Academie. “Die moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, en dat heeft flinke impact op de zorg die ze nodig hebben. Daar moet je behoorlijk allround voor zijn. Daarnaast hebben we veel aandacht voor het begeleiden van familie, vrienden en bekenden. Dat is iets wat in de toekomst steeds belangrijker wordt.”