• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Jorrit Stroosma

    In de GGZ bleef van 2013 t/m 2018 jaarlijks 300 miljoen voor de ambulante tak op de plank liggen bij de zorgverzekeraars, oftewel onderbesteding. Voor 2019 besloot VWS de begroting voor de GGZ maar te verlagen met 300 miljoen want dat werd toch niet besteed. Maar het geld was hard nodig in de ambulante GGZ, veel aanbieders van ambulante GGZ moesten veel geld terugbetalen aan de zorgverzekeraars omdat ze over hun omzetplafond waren gegaan.
    Dan kun je niet anders concluderen dat er een vies spelletje gespeeld wordt door de zorgverzekeraars en VWS met de begroting. Met het resultaat wat we nu hebben in de GGZ, tienduizenden mensen wachten te lang op zorg, grote instellingen verliezen behandelaren, groeiend aantal dure zzp’ers, compleet verziekte relatie tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars en zo gaan we nog even door.

    • Hans Buijing

      En een zelfde verhaal speelt in de wijkverpleging. Daar is de onderbesteding over vorig jaar alleen al ruim een miljard; en over de voorgaande jaren is dat daar een veelvoud van. Allemaal gemiste investeringsruimte: investering in personeel, in Ict en in digitale hulpmiddelen.
      Ondertussen piepte ne kraakt de sector en lopen mensen weg. En is het moeilijk om nieuwe mensen te verleiden om in de sector te komen werken.