De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat patiënten uit de regio Heemstede en omgeving te lang in onzekerheid. Dat vindt de patiëntenorganisatie Zorgbelang Noord-Holland. De inspectie is, volgens Zorgbelang, enkele weken geleden begonnen aan een onderzoek naar een huisarts die wordt verdacht van seksueel ongewenst gedrag.
Klachten
Zorgbelang zegt dat er ongeveer tien klachten tegen de arts zijn ingediend. Volgens de inspectie waren het er negen, maar is er één teruggetrokken. Alle klachten zijn ingediend door vrouwen.
Patiënten in onzekerheid
Directeur Jacques Loomans verwacht dat het maanden kan duren voordat de inspectie met uitsluitsel komt. “Al die tijd verkeren patiënten in onzekerheid, want de bewuste huisarts werkt tijdens het onderzoek gewoon door.”
Roddelcircuit
Looman roept ook huisartsen uit Heemstede en omgeving op om patiënten van de huisarts over te nemen. “Mensen horen via het roddelcircuit de naam van hun huisarts circuleren. Er kan een vertrouwensconflict ontstaan waardoor ze zich niet meer door die arts willen laten behandelen. Ze moeten dus gemakkelijk kunnen overstappen naar een andere huisarts in de buurt.” Loomans heeft begrepen dat niet alle huisartsen bereid zijn de nieuwe patiënten op te nemen.
Oproep aan huisarts
Hij roept ten slotte de betrokken huisarts op om het werk tijdelijk neer te leggen zolang het onderzoek loopt. “Dat neemt onrust onder zijn patiënten weg en is dus in hun belang.”
Werk overdragen
Ook voorzitter Luc Verkouteren van de huisartsenvereniging Zuid-Kennemerland, waartoe Heemstede behoort, zegt het verstandig te vinden als de betrokken huisarts tijdens het onderzoek zijn werk zou overdragen aan een waarnemer. “Het gaat om een groot aantal klachten, dat is niet niks. De druk op die arts zal zo groot zijn, dat het misschien beter is tijdelijk gas terug te nemen.”
Verkouteren zal dat de betrokken arts niet zelf vragen, omdat hij officieel niet weet om welke arts het gaat, zegt hij. “Maar de persoon kan altijd bij ons aankloppen voor advies.”
Geen paniekvoetbal
De huisartsenvoorman vindt het geen goed idee als patiënten op basis van geruchten al overstappen naar een andere dokter. “Dat is paniekvoetbal.” Maar hij zegt ook dat patiënten in principe altijd de mogelijkheid hebben om van dokter te wisselen, bijvoorbeeld als het niet klikt.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt het onderzoek zorgvuldig en gedegen uit te voeren. Het is volgens een woordvoerster niet bekend wanneer het klaar is. (ANP)