Het onderzoeksinstituut LaserLaB in Amsterdam opent vrijdag officieel de deuren. Het richt zich op onderzoek naar de toepassingen van geavanceerde lasers op het gebied van bijvoorbeeld geneeskunde, duurzame energie en de werking van DNA.
LaserLaB
In het instituut werken bijna honderd fysici, chemici, biologen en medici samen aan diverse onderzoeken. Ze zijn afkomstig van de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en het VU medisch centrum, beiden ook in Amsterdam.
Menselijk lichaam in beeld
Met de geavanceerde lasers is het mogelijk om het menselijk lichaam in een veel hogere resolutie af te beelden. “Denk dan aan factor tien tot honderd in vergelijking met wat momenteel mogelijk is. Daarmee wordt het veel makkelijker om afwijkend weefsel, dus ziektes, op te sporen”, zegt LaserLaB-directeur Johannes de Boer. “Ons onderzoek richt zich vooral op longen en het netvlies.”
Efficiëntere zonnecellen
Daarnaast nemen de onderzoekers het proces van fotosynthese onder de loep, met als doel efficiëntere zonnecellen te ontwikkelen. LaserLaB Amsterdam is onderdeel van LaserLaB Europe, dat een consortium vormt van de 17 belangrijkste lasercentra in Europa. (ANP)