Een derde tot de helft van de ziekenhuizen moet binnen twee jaar stoppen met de behandeling van kanker. Dat stelt oncoloog Koos van der Hoeven in NRC Handelsblad. Volgens de voorzitter van beroepsorganisatie Soncos leveren deze ziekenhuizen te weinig kwaliteit.
‘Goed doen of niet doen’
Vrijwel alle ruim negentig Nederlandse ziekenhuizen voeren op dit moment borst- en prostaatkankerbehandelingen uit. Daarvan zal ruwweg een derde afvallen, voorziet Van der Hoeven. Van de ongeveer 75 ziekenhuizen die long- en dikke darmkanker behandelen, moet naar het oordeel van Van der Hoeven de helft daarmee ophouden. “Ons standpunt: je doet het goed of je doet het niet”, zegt Van der Hoeven in NRC Handelsblad. Door beperking van het aantal ziekenhuizen dat kankerzorg mag leveren, verbetert de zorg, verwacht Van der Hoeven. “De kankerzorg in Nederland is goed, maar in deze concentratie zit de gezondheidswinst die we kunnen boeken.”
Volumecriterium
De stichting Samenwerkende Oncologische Specialismen (Soncos) is momenteel doende met het opstellen van normen voor goede kankerzorg. Soncos kijkt bij de selectie van ziekenhuizen vooral naar het minimumaantal behandelingen van een arts per jaar en de expertise van het behandelteam. Hoe gevoelig een dergelijk het volumecriterium ligt, bleek toen zorgverzekeraar CZ onlangs mede op basis van dit criterium een lijst van ziekenhuizen opstelde. CZ heeft in ieder geval besloten geen borstkankerzorg meer in te kopen bij vier ziekenhuizen die niet een minimumaantal verrichtingen per jaar doen.
Geen ranglijst
Anders dan CZ komt Soncos niet met een ranglijst van ziekenhuizen. De vereniging wil alleen beoordelen welke ziekenhuizen al dan niet geschikt zijn voor een behandeling van een bepaalde kankersoort. Ziekenhuizen die na de bekendmaking van de Soncos-norm overblijven, kunnen eventueel een deel van de kankerzorg inhuren van de instellingen die zijn afgevallen. Zo zou een ziekenhuis screening van borstkanker kunnen uitbesteden aan een instelling die op dit specifieke terrein wel aan de normen voldoet.