Minister Edith Schippers (VWS) heeft het specialisme van openbaar apotheker wettelijk erkend. Daarmee wordt de titel openbaar apotheker een wettelijk beschermde titel.
Nu mag nog iedere apotheker zich openbaar apotheker noemen. Een openbaar apotheker verschilt van een basisapotheker door extra opleiding en vaardigheden. Dan gaat het met name om hoog complexe zorg, multidisciplinaire zorg, medicatiebeoordeling, medicatiebewaking en medicatieoverdracht, palliatieve zorg en ouderenzorg. De openbaar apotheker richt zich met name op kwetsbare groepen zoals mensen met chronische aandoeningen en ouderen die veel geneesmiddelen gebruiken. De verwachting is dat daardoor het geneesmiddelengebruik de komende jaren blijft stijgen. Voor patiënten en zorgverleners wordt nu duidelijker waarvoor ze een openbaar apotheker kunnen consulteren, aldus het ministerie van VWS.
Voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP spreekt van fantastisch nieuws. “De minister geeft hiermee aan dat ze de openbaar apotheker ziet als een essentiële zorgverlener in de eerste lijn. Hiervoor hebben we ons de afgelopen jaren sterk gemaakt.” Het bestuur van de KNMP diende november 2014 de aanvraag in. Klein Nulent ziet in de erkenning een extra aanmoediging om door te gaan met de verdere ontwikkeling van de farmaceutische patiëntenzorg, waaronder de zogenoemde professionele standaarden. Dat is volgens hem van groot belang vanwege de “enorme zorgvraag die door de vergrijzing op ons afkomt”.
Specialisaties
VWS erkende eerder specialisaties van andere beroepsgroepen in de zorg, zoals het medisch specialisme van de huisarts en het farmaceutisch specialisme van de ziekenhuisapotheker, dat sinds 1998 wettelijk wordt erkend.