In Griekenland is mede door de speculatieve activiteiten van groothandelaren een groot tekort ontstaan aan medicijnen, zo meldt Trouw.
Naast de financiële crisis wijst Trouw in dit verband op het subsidiebeleid van de Griekse overheid. Om medicijnen voor iedere Griek beschikbaar te maken, verstrekt de Griekse overheid hoge subsidies, waardoor Griekse medicijnen tot de goedkoopste van Europa behoren. Dit trekt groothandelaren aan die de medicijnen in Griekenland goedkoop opkopen om vervolgens met winst legaal doorverkopen in andere Europese landen. Daar komt bij dat Griekse ziekenhuizen en apotheken als klant minder interessant zijn, omdat ze involdoende geld in kas hebben om de medicijne direct te betalen.
Maatregelen
“De Griekse overheid neemt niet de juiste maatregelen om de medicijntekorten tegen te gaan”, zeggen kopstukken uit de farmaceutische industrie. “De Griekse overheid probeert nu de export van medicijnen tegen te gaan door boetes uit te delen en door exportverboden in te stellen.Maar het beste zou zijn als de overheid zijn subsidiebeleid aanpast aan de gangbare Europese richtlijnen, waarbij de meest gebruikte medicijnen goedkoop zijn, maar nieuwe medicijnen wat duurder. Als de Griekse prijzen dichter bij het Europese gemiddelde komen te liggen, wordt het voor groothandelaren minder lucratief om de medicijnen in het buitenland te verkopen.”