Siska de Rijke, oprichtster van de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg, noemt de uitspraak van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dat er geen absoluut tekort aan babymelkpoeder is, “een beetje dom”. Dat zei De Rijke woensdag op BNR Nieuwsradio.
Eerder verklaarde Dijksma dat alleen de twee favoriete merken babymelkpoeder van ouders uitverkocht waren. Volgens De Rijke suggereert zij daarmee dat ouders makkelijk kunnen overstappen op een ander merk. Dit zou echter darmklachten kunnen opleveren bij de jonge kinderen.
Onverstandig
Het duurt volgens De Rijke even voordat baby’s gewend zijn aan een bepaald merk melkpoeder. Ze kunnen daarbij klachten als diarree of krampen in de darmen krijgen. Het wisselen van merk noemt zij dan ook “heel onverstandig”. Ouders letten bij het kopen van de poeder vooral op hoe hun baby op het mengsel reageert en niet op hun eigen voorkeur voor een merk. “Het is niet zo dat je even gaat shoppen naar de leukste melk die het beste bij je kindje past”, benadrukt De Rijke.
Ingrijpen
Dijksma stelt echter dat de organisatie een verkeerde voorstelling van zaken geeft en zegt juist, binnen de mogelijkheden die zij heeft, de belangen van ouders zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. “Ik handel juist in het belang van alle jonge ouders zodat zij de poedermelk kunnen gebruiken die het best past bij hun kind. Daarom heb ik alle betrokkenen bij elkaar geroepen en worden er maatregelen getroffen die passen in deze wereldmarkt. Alleen als er absolute schaarste is aan voedsel kan de overheid bijvoorbeeld ingrijpen in de distributie, maar dan moet het crisis zijn. Ik ben mij juist zeer bewust van de moeilijkheden van een leeg schap. Ik was het overleg niet gestart als ik wist dat switchen van babymelkpoeder makkelijk was.”
China
De schaarste aan melkpoeder hangt samen de grote vraag uit China. Sinds het melamine-schandaal in 2008 hebben de Chinezen weinig vertrouwen meer in de melkpoeder van eigen bodem. Handelaren kopen enorme partijen babymelkpoeder in de supermarkten waardoor de schappen vaak leeg zijn en Nederlandse ouders mis grijpen. (ANP)