De komende vijf jaar komen er nog 4800 plekken in verpleeghuizen bij, zei Helder, maar verder wil ze niet gaan. Helder gelooft in zo lang mogelijk zelfstandig thuiswonen van ouderen. Als dat niet meer gaat, ziet ze de oplossing in woonvormen waar ouderen zorg en/of dagbesteding krijgen als ouderen dat willen. Doorgaan op de huidige voet, waarbij het aantal verpleeghuisplekken in instellingen toeneemt, “gaat niet werken”, zegt de minister. Onder meer vanwege het personeelstekort. In verpleeghuizen moet personeel 24 uur per dag en zeven dagen per week zorg kunnen leveren. “We kunnen het personeel beter verdelen over ouderen in de thuissituatie”, vindt Helder.
Onverantwoord risico
GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de minister een enorm en onverantwoord risico neemt. Die nieuwe woonvormen moeten nog worden gebouwd terwijl het aantal ouderen in rap tempo stijgt. De fracties vrezen dat ouderen die volgens hen gedwongen lang thuis moeten blijven wonen “verpieteren, vereenzamen en gaan vallen; daar komen de ernstigste ongelukken van”, zei SP-Kamerlid Maarten Hijink. “Mensen met alzheimer of dementie kun je niet afschepen met sensoren, robotjes en twee keer per dag wijkverpleging.”
Die wijkverpleging is nu al overbelast en zij gaat het alleen maar drukker krijgen, vervolgde Hijink. “Trek dit plan in want het gaat tot een ramp leiden als we niet genoeg verpleeghuisplekken hebben”, zei het SP-Kamerlid. Helder blijft onvermurwbaar: “Ik deel het probleem, maar niet de oplossing.”
Motie
PVV-Kamerlid Fleur Agema diende donderdag een motie in die het kabinet oproept om voor alle 20.759 hoogbejaarden die nu op een wachtlijst staan een verpleeghuisplek te regelen. De motie is ontraden door Helder. De Kamer stemt op 1 november over de motie.
GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet en Mohammed Mohandis (PvdA) hebben dinsdag, tijdens het eerste deel van de begrotingsbehandeling, een voorstel ingediend om 25.000 extra verpleeghuisbedden te bouwen tot 2026. Daarvoor is 360 miljoen euro nodig. Over dit voorstel wordt op 8 december gestemd. PVV en DENK zijn voorstander van uitbreiding van de capaciteit in verpleeghuizen. (ANP)
JennyBakker
Dat er de komende jaren een groot tekort is aan verzorgenden om de ouderen te verzorgen is duidelijk. De verpleeghuis capaciteit dan maar terug te schroeven en ouderen langer thuis te laten wonen is niet het antwoord. Als dit dan toch moet help deze mensen dan aan een waardig einde. Want net zoals er een tekort is aan verzorgenden is er ook een tekort aan mantelzorgers. Zeker die die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Of ze hebben banen en een eigen gezin, of ze zijn zelf al ouder en wellicht hulpbehoevend. 24 uur per dag is wel de zorg en toezicht die de ouderen nodig hebben. Laat hen niet aan hun lot over alleen in een huis dat ze niet herkennen, niet meer begrijpen wat eten is, hoe je je moet wassen, geen boodschappen kunnen doen, internet niet kennen…het is misdadig en nalatigheid van de regering om deze kwetsbare mensen niet te helpen. Zo leggen ze ook nog meer druk op de al overbelaste zorg, maar geen zorgmedewerker kan dit over zijn, haar hart verkrijgen te weten dat er ergens mensen liggen te kreperen en verwaarloosd worden, dus gaan ze nog een tandje harder werken met alle gevolgen van verzuim en burnout als gevolg. Dan is het cirkeltje weer rond. Nog minder personeel ….
Olaf Wijman
Helemaal eens, deze minister Helder en ook Kuipers voeren een crimineel te noemen beleid.
Ron Sneep
Als 1e Olaf: laten we a.u.b. woorden als crimineel (op Skipr) nou niet gaan gebruiken. Geen enkele meerwaarde.
Ten 2e: het uitbreiden van verpleeghuisbedden sec lost op zich niets op als er geen personeel is om de opgenomen ouderen te verzorgen. Dan lijkt de oplossing meer bedden inclusief bijbehorend personeel. Alleen: hoe dan? Het lijkt erop dat zowel Minister als partijen (GL; SP, PvdA) hier volstrekt aan voorbij gaan. Waarom hebben ze het daar niet over?