Grote onzekerheid voor 769 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Zij horen binnen twee weken of zij besmet zijn geraakt met het hepatitus B en C (geelzucht) of het aidsvirus hiv. De betrokken patiënten zijn inwendig onderzocht met endoscopen die mogelijk niet goed waren ontsmet.
Een van de acht apparaten stuk
De instrumenten zijn schoongemaakt met een apparaat, waarvan woensdag tijdens een grote onderhoudsbeurt is gebleken dat het defect was. Het ziekenhuis heeft acht van dit soort reinigings- en desinfectiemachines. De andere zeven mankeerden niets.
Besmettingskans is heel gering
De kans dat zij daadwerkelijk zijn besmet is heel klein, zei algemeen directeur Paul Smits van hetMaastad Ziekenhuis donderdag. “Bijvoorbeeld: de kans dat je besmet raakt als je prikt met een naald met hiv-bloed is kleiner dan 0,3 procent.”
Na prikken volgt uitslag binnen drie dagen
“Als de patiënten zich morgen laten prikken, hebben ze binnen drie dagen de uitslag”, aldus Smits. Het ziekenhuis hoopt eind volgende week bij iedereen bloed te hebben afgenomen. Aan het einde van de donderdagmiddag hadden zich al enkele tientallen mensen gemeld. Alle anderen worden telefonisch benaderd. Het ziekenhuis heeft alle huisartsen in de regio geïnformeerd. Ook de Inspectie van de Gezondheidszorg is op de hoogte gesteld.
Helpdesk voor patiënten endoscopie
Endoscopen worden gebruikt voor inwendig onderzoek van maag, darm, lever en longen. De betrokken patiënten ondergingen zo’n onderzoek in de periode tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009 op de locatie Zuider van het Maasstad Ziekenhuis. De andere 3057 patiënten die in deze periode endoscopisch zijn onderzocht lopen geen risico. Ze worden wel geïnformeerd. Het gaat om patiënten die zijn behandeld in het Clara, de andere locatie van het Maasstad Ziekenhuis, of met endoscopen die wel goed zijn gereinigd. Voor deze groep heeft het ziekenhuis een helpdesk ingericht.
Door protocollen patiënten snel achterhaald
Ziekenhuizen zijn verplicht in protocollen het gebruik van endoscopen vast te leggen. Nadat het defect was vastgesteld, is Maasstad onmiddellijk aan de slag te gaan om alles uit te zoeken. “We hebben de hele nacht doorgehaald om uit te zoeken welke patiënt met welke endoscoop is behandeld en met welke wasmachine de endoscoop is gereinigd”, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.
Onafhankelijke partij onderzoekt oorzaak defect
Het defect aan het gewraakte apparaat is mogelijk ontstaan tijdens een onderhoudsbeurt op 16 oktober 2008. Hoewel de leverancier op contractbasis periodiek onderhoud pleegt, is het defect pas woensdag aan het licht gekomen. Hoe dit kan, wordt uitgezocht. Het ziekenhuis schakelt hiervoor een onafhankelijke partij in.
Ziekenhuis aanspreekpunt voor patiënten met schade
Mocht iemand besmet blijken, dan keert het ziekenhuis een schadevergoeding uit. Voor mogelijke schadeclaims zijn zowel het ziekenhuis als de leverancier verzekerd. “Voor de patiënt is het ziekenhuis het aanspreekpunt. Hij valt niet tussen wal en schip en hoeft niet uit te zoeken wie verantwoordelijk is”, aldus Smits. (ANP)